Nga rrafshnalta e Podeshit, sikurse dhe nga kufiri i Morinës, kam qenë dëshmitare e nisjes së konfliktit dhe të pasojave të tij shkatërrimtare. Së bashku me kolegët e mi të UNHCR-së, mora pjesë në pritjen e atyre që pas ditë të tëra ecjeje nëpër male arrinin të mbërrinin në Shqipëri. Ishin njerëz të rraskapitur, të ftohur, e me vështrimin plot frikë e tmerr. Në atë kohë Shqipëria ishte një vend me shumë më pak burime se sa sot, por sigurisht që mikpritja nuk mungoi. Në muajin mars të vitit 1998, në revistën italiane “Limes” në një artikull shkruaja “Kamionët e UNHCR-së lënë refugjatët përpara Bashkisë së Bajram Currit apo të qyteteve të tjera të caktuara nga autoritetet vendore. Në këtë moment ndodh diçka e veçantë, e jashtëzakonshme për një vëzhgues të huaj: Brenda një ore nga momenti i mbërritjes, të gjithë refugjatët merren nga familjet, të cilat janë të gatshme t’i strehojnë. E, pikërisht në këtë zonë të thellë të Shqipërisë hasim një shembull të jashtëzakonshëm të solidaritetit. Pavarësisht vështirësive materiale që hasen në këtë qark, i konsideruar si një ndër më të varfrit në Europë, shqiptarët nuk hezitojnë të hapin dyert e shtëpive të tyre për ata që i quajnë “vëllezër e jo refugjatë”.
[[transmetim i drejtpërdrejtë!!!]] Laçi Partizani Tirana 2022 3
Seria A - Panorama Sport
“Gjatë periudhës kur unë punoja udhëtimi për në Kukës ishte shumë më i vështirë se sot, kjo autostradë është si një simbol i rrugëtimit të përshkruar nga Shqipëria në këto vite. Kamionët e UNHCR lënë refugjatët para bashkisë së Bajram Currit, apo të qyteteve të tjera. Në këtë moment ndodh diçka e veçantë, e jashtëzakonshme për një vëzhgues të huaj.
Albania vs Italy Kokë më kokë - AiScore Football LiveScore
Falënderoj Kryetarin Meta për ftesën, çka përbën një tjetër konfirmim të miqësisë që lidh dy vendet tona. Jam e lumtur që fjala ime po transmetohet drejtpërdrejt nga Televizioni Shqiptar: Më lejoni t’i drejtoj një përshëndetje të përzemërt shtetaseve dhe shtetasve shqiptarë që na ndjekin nga ekrani i televizionit. Më lejoni, në hyrje të fjalës sime, të përmend një fakt personal, çka vë në pah dhe arsyen pse kjo vizitë paraqet kaq rëndësi për mua. Në fund të viteve ‘90, në vitet 1998/1999, pothuaj 20 vite më parë, kam punuar në Shqipëri, si në Tiranë ashtu dhe në Veri, për periudha të gjata, fillimisht në Bajram Curri e më pas në Kukës. Ishin fillimet e më tej zhvillimet e luftës në Kosovë, ndërsa isha zëdhënëse e Agjencisë së Kombeve të Bashkuara për Refugjatët.
Brenda një ore nga momenti i mbërritjes, të gjithë refugjatët merren nga familjet të cilat janë të gatshme t’i strehojnë. Pikërisht në këtë zonë të thellë të Shqipërisë hasim një shembull të jashtëzakonshëm dhe prekës të solidaritetit. Pavarësisht vështirësive materiale që hasen në këtë qark, i konsideruar si më të varfrit në Europë, shqiptarët nuk hezitonin të hapnin dyert e shtëpive për ata që i quajnë vëllezër dhe jo refugjatë”, shtoi ajo duke lexuar para deputetëve shqiptarë një shkëputje të vogël të një artikulli që ka botuar në fund të muajit mars 1998. Fjala e Presidentes së Dhomës së Deputetëve të Parlamentit të Italisë, znj. Laura Boldrini në Seancë Plenare I nderuar Kryetar i Parlamentit, Të nderuar deputete e deputetë, Të nderuar përfaqësues të trupit diplomatik, Është për mua një nder i madh të marr fjalën në sallën e këtij Parlamenti.
Boldrini: Italia mbështet anëtarësimin e Shqipërisë në BE. Si i kujtoj vitet kur punoja këtuTIRANE- Kryetarja e Dhomës së Deputetëve të Italisë, Laura Boldrini, në kuadër të vizitës zyrtare që po zhvillon në Tiranë, iu drejtua të enjten me një mesazh përshëndetës deputetëve të Kuvendit të Shqipërisë. Në fjalën e saj, Boldrini garantoi se Shqipëria ka mbështetjen e plotë dhe të vendosur të Italisë për anëtarësimin në Bashkimin Europian. “Në këtë drejtim, e konsideroj një mundësi miratimin e njëzëshëm nga ky parlament të reformës në drejtësi, e cila do të ndryshojë rrënjësisht sistemin gjyqësor shqiptar.
Sot është anëtare me të drejta të plota e NATO-s, e Këshillit të Europës, si dhe e organizmave të tjera rajonale sikurse INCE dhe Nisma Adriatiko-Joniane. Por mbi të gjitha është kandidate për anëtarësim në Bashkimin Europian. E nënvizoj këtu, në këtë vend solemn, mbështetje e plotë e të vendosur të Italisë për këtë kandidaturë sikurse dhe për procesin e reformave të nevojshme për të lehtësuar çeljen e negociatave të anëtarësimit.
RTSH transmeton ndeshjet e ekipeve të huaja në vend të